Nowa restauracja na mapie Krakowa

Świetna włoska restauracja
Masz ochotę smacznie zjeść? Wśród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Dlaczego? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to mnogość aromatów, kolorów i spora dawka składników odżywczych.

Typowe włoskie potrawy

Typowemu Polakowi włoska restauracja, kojarzy się głównie z makaronem i pizzą i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to również takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.

Popularne dania włoskie

Makarony są podstawą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dodać do tej potrawy. włosi gotują Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne przyprawy, powodują, że makarony można jeść codziennie.

Następnym charakterystycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, piada i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Będąc w restauracji włoskiej nie można nie skosztować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli i grana padano.
Zobacz film