Potrawy staropolskie bezustannie w modzie

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa i łatwa. Większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schabowym, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za lokalne, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – przypuszczalnie z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone przeważnie z Polską. Można dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają doskonale smak tradycyjnych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich atut. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla pasjonatów i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki najróżniejszych dań, swoistych dla różnych części Europy czy świata. kuchnia polska Kraków Skupmy się jednak powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak rzeczywiście niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film