Winnica Kraków

Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz częściej na naszych stołach gości ten szczególny trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do posiłków nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do jakich posiłków.

Sklep z winami Kraków

Które wino pasuje do past?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być jednakże lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino w kartonowych boksach

Z jakim winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednak pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeśli podajemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: musi to być wino lekkie.

Z którym winem najlepiej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być podawana albo z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeśli na stole pojawi się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.