Kuchnia włoska jest jedną z w najwyższym stopniu kultowych na całym globie. Dziś posmakować wolno jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jakie w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu znaczącym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją również sami Włosi.
Znakomita serwowana jest w restauracjach funkcjonujących w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Korzystna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy możliwa jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co naprawdę uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być poprawnie ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one odmianą oraz sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest bardzo ubogacona. Poświęcić można jej w gruncie rzeczy długie opowieści. Na uwagę zasługują też słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, możemy być pewni, że urzeknie ono głębią smaku i aromatu.